Vraag & antwoord

Breedband is een snelle netwerkverbinding waarmee je kunt internetten, tv kijken en bellen via dezelfde aansluiting. Bekende vormen van breedbandnetwerken zijn: coax (kabel), DSL, glasvezelkabel en mobiel internet (3G/4G). De meeste mensen herinneren het begin van breedband als de overstap van de piepende inbelverbinding naar ADSL of kabelinternet. Inmiddels behoren ADSL en oudere vormen van kabelinternet tot het traditionele breedband. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internet vragen om de volgende stap: van traditioneel breedband naar zogenaamde Next Generation Access (NGA) breedbandnetwerken. Glasvezel en nieuwe kabelnetwerken zijn vormen van NGA breedbandnetwerken waar we nog decennia mee vooruit kunnen.
ADSL Internet plus bellen plm 40 euro per maand, televisie (canal digitaal): 18 euro per maand voor het basispakket in HD kwaliteit (alles in één totaal 58 euro). Daarbij is onderhoud van van de installatie niet meegerekend (HD ontvanger, schotelantenne en LNB kop).
Glasvezel alles in ëén (telefoon HD televisie en supersnel internet) zal maximaal 58 euro per maand gaan kosten. In dit bedrag zijn tevens de kosten verrekend voor de aflossing van ons netwerk. U kunt zelf één van de geselecteerde providers kiezen. Er zal concurrentie tussen de providers ontstaan en dit zal de prijs op termijn positief beïnvloeden.
Snel internet is voor zowel burgers als bedrijven van steeds groter belang. Het is de verwachting dat tussen nu en 2017 de hoeveelheid dataverkeer ongeveer verviervoudigt. Waardoor dat komt? Nu nog vooral door de groei van mobiel internetverkeer, internet TV, werken in de cloud en videodiensten zoals Skype en YouTube. In de komende jaren zullen er talloze nieuwe producten en diensten ontstaan op het gebied van zorg, leefbaarheid, veiligheid en economie die intensief gebruik gaan maken van internet. Deze ontwikkelingen eisen een veel grotere bandbreedte dan nu beschikbaar is. De stap naar hoogwaardig breedband is dus noodzakelijk, zodat we de komende decennia mee kunnen met deze ontwikkelingen. Glasvezel wordt als meest toekomstvaste vorm van breedband ook wel de informatiedrager van de toekomst genoemd.
FTTH (Fiber-to-the-Home) en FTTO (Fiber-to-the-Office) zijn vormen van glasvezelinternet. Glasvezel is de nieuwste en snelste vorm van breedbandinternet waarbij er met laserlicht digitale signalen worden verzonden door lange haardunne vezels van glas. De maximale bandbreedte van glasvezelinternet is met zo’n 10 Gbit/s heel groot. Glasvezel wordt daarom ook wel de ‘informatiedrager van de toekomst’ genoemd.
Nee! Omdat we het glasvezelproject in eigen beheer hebben kunnen we deze verbinding tot in het woonhuis realiseren. De hele verbinding zal dus bestaan uit glasvezel tot in de meterkast!
ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een vorm van breedbandinternet waarbij er over de traditionele koperdraad telefoonlijn informatie wordt verstuurd en ontvangen. De maximale upstream bandbreedte bedraagt 1 Mbit/s en downstream 8 Mbit/s.
Dat kan nu nog niet. maar vele belangstellenden hebben zich al wel aangemeld en een abonnement afgesloten bij een van de twee providers (Plinq en Netvisit). Het is belangrijk dat de bewoners zich vóór 1 november 2015 inschrijven bij de coöperatie en zich aanmelden bij een van de providers, zodat ze gratis worden aangesloten. Beslissen ze later om mee te doen, dan worden aansluitkosten in rekening gebracht. Na 1 november 2015 zal een aanbesteding plaatsvinden om het netwerk aan te leggen.
Uiteraard houden we u via onder anderen deze website op de hoogte wanneer van de aanleg van het glasvezelnetwerk in ons gebied wordt uitgevoerd.
Er is nu een lening van de provincie; nu is er de kans, het is dus een kwestie van …… nu of nooit !
Doel: 85% of meer van de woningen moeten meedoen om het project te laten slagen.
De kosten voor internet, TV en telefoon via glasvezel worden ongeveer gelijk aan wat nu voor internet, TV en telefoon wordt betaald (totaal niet meer dan € 60,-- per maand), en.… er zijn geen aansluitingskosten !
Kortom: je krijgt iets veel beters voor ongeveer hetzelfde geld.
Hoe meer woningen meedoen hoe eerder de aanlegkosten worden terugbetaald (na ongeveer 10 jaar), daarna kunnen de maandpremies zelfs omlaag, of, bijvoorbeeld, wat over is sparen voor nuttige doelen van sociale betekenis binnen de gemeenschap.
Glasvezel biedt de oplossing voor de toekomst.
Niet meedoen is de boot missen.